Co warto wiedzieć o białych herbatach?

Co warto wiedzieć o białych herbatach?

Najpopularniejsze rodzaje herbaty to bez wątpienia herbata zielona i czarna, jednak za najdroższą i najbardziej ekskluzywną uchodzi herbata biała. Czy faktycznie tak jest? Czym właściwie jest biała herbata, co sprawia, że jest wyjątkowa i, wreszcie, czy warto ją pić?

Pączki i listki.

Rodzaje herbat wyróżnia się w zależności od sposobu obróbki zebranych liści. Herbaty czarne są przed suszeniem fermentowane, a zielone nie. A herbaty białe?

Sporządza się je z młodych pączków, które krzew herbaciany wypuszcza na wiosnę. Wyróżnia się dwa podstawowe typy białej herbaty. Typ pierwszy to herbata złożona w całości z pączków (tips), bez liści. Najbardziej znanym rodzajem tej herbaty jest Bai Hao Jin Zhen. Biała herbata z pączków jest też na ogół najdroższa.

Istnieje też drugi typ białej herbaty. Do jej produkcji wykorzystuje się pączki i najmłodsze listki rosnące za pączkami, zwykle pierwsze dwa lub trzy. Ceniony przez miłośników herbaty Pai Mu Tan to klasyczny przedstawiciel tego typu białej herbaty. Ten typ jest tańszy w produkcji i zdecydowanie popularniejszy od herbaty złożonej wyłącznie z pączków.

Czy biała herbata rzeczywiście jest taka droga?

Przekonanie o tym, że biała herbata jest droga nie jest prawdziwe. Na rynku są dostępne zarówno tanie białe herbaty, jak i drogie – wysokogatunkowa herbata zielona może osiągać o wiele wyższe ceny niż biała herbata w torebkach, która można dostać nawet w polskich supermarketach. Z kolei doskonałe jakości Bai Hao Jin Zhen może być o wiele droższy od herbat zielonych i czarnych.

Co wyróżnia biała herbatę na tle innych herbat?

Cena nie jest więc żadnym szczególnym wyróżnikiem białej herbaty. O jej sławie decyduje raczej sposób pozyskiwania i jej specyficzne właściwości. Białe herbaty dają jasny napar o bardzo bogatym, kwiatowym aromacie, nieporównywalnym do herbat zielonych i czarnych.

Biała herbata posiada podobne właściwości zdrowotne co herbata zielona, ale szczególnie godny odnotowania jest fakt, że zawiera znacznie więcej spowalniających procesy starzenia się komórek antyoksydantów.

Nieco mniej znany jest też fakt, że biała herbata jest najmocniejszą ze wszystkich herbat – posiada zdecydowanie najwięcej kofeiny. Uzasadnienie jest bardzo proste: kofeina służy roślinie do zabijania podgryzających liście owadów, a ponieważ młode pączki są najbardziej narażone na uszkodzenie i zarazem najcenniejsze dla całego krzewu, to i odznaczają się najwyższym stężeniem tego pobudzającego alkaloidu.

Współpraca: Czas na herbatę